Kuljetustavat Villissä Lännessä

Legendaarinen Villi Länsi eli noin 1800-luvun Länsi-Yhdysvallat on toiminut inspiraationa lukemattomille kertomuksille, kirjoille, elokuville ja muulle viihteelle. Mielenkiintoinen aihe vie mennessään ja on saanut monen kiinnostumaan toden teolla USA:n historian siipien havinasta – myös meillä valtamerten takana Pohjolassa.Asiaan tarkemmin perehtyneet tietävät todellisen Villin Lännen realiteeteista yhtä sun toista, mutta harva lähinnä elokuvien ja romaanien kautta aihepiiriin tutustunut on tullut ajatelleeksi tuossa ajassa ja paikassa vallinneita käytännön olosuhteita. Miten esimerkiksi ihmisten ja tavaroiden kuljetus oli hoidettu 1800-luvun Villissä Lännessä?Pääroolissa ovat tietysti länkkäreissäkin merkittävässä roolissa olevat hevoset, mutta kulkemiseen on ollut muitakin konsteja:

Hevoset

Rahalla saa ja hevosella pääsee – tämä sanonta piti paikkansa jo 1800-luvun Villissä Lännessä. Hevosilla kulkivat niin yksittäiset ihmiset kuin kärryjen ja vankkureiden avulla suuremmatkin joukot. Pyörillä kulkevien hevosten lisävarusteiden kyytiin lastattiin ihmisten lisäksi myös monenlaista tavaraa ja vetämässä saattoi olla useampikin polle.

Polkupyörät

Pyöräily ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen Villin Lännen liikkumis- ja kuljetustapoja kuvitellessa, mutta 1800-luvulla keksityt menopelit löysivät tiensä myös Länsi-Yhdysvaltoihin. Polkupyörä ei ollut tavallisimpia Villissä Lännessä käytössä olleita vempaimia, mutta todistetusti se on kuitenkin ollut alueella tuohon aikaan käytössä sekä liikkumistarkoituksessa keveitä kantamuksia kuljetettaessa että kaupunkien kaduilla järjestettävissä polkupyöräkilpailuissa.Tuon ajan polkupyörät poikkesivat melkoisesti nykyajan huomattavasti kehittyneemmistä malleista erikoisemmista menopeleistä puhumattakaan, mutta perusidea oli jo tuohon aikaan tismalleen sama. Toisin kuin hevoset, polkupyörät eivät vaatineet liikkuakseen kauraa tai muuta suurempaa ylöspitoa, joten ne olivat aikanaan tervetullut keksintö kaikkialla.

Junat

Raiteita pitkin liikutaan monissa Villiin Länteen sijoittuvissa sarjoissa, elokuvissa ja muissa viihteellisissä teoksissa ja tässä yksityiskohdassa piileekin totuuden siemen. Alun alkaen myös raiteilla liikkuvia vaunuja kiskoivat perässään hevoset, mutta höyrykoneen keksimisen jälkeen syntyi ensimmäinen mekanisoidun maaliikenteen muoto, rautateillä kulkevat höyryjunat.Junalla kuljetettiin niin ihmisiä kuin tavaraakin ja kuten lukemattomista länkkäreistä on voitu oppia, junaryöstöt olivat matkalaisten riskinä. Villi Länsi näyttää armottoman ja loputtoman jännittävän luontonsa myös tällä osa-alueella.